Om aan de hand van die getalswaarde de beoogde klemkracht in de constructie te krijgen moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Want naast het bepalen van het juiste aandraaimoment spelen de omstandigheden een belangrijke rol.
Het aandraaimoment is nodig om een gewenste effectieve klemkracht in een verbinding te verkrijgen, maar NIET HET GEHELE aandraaimoment resulteert in klemkracht van het schroefdraad. Een deel gaat verloren door de wrijving tussen de verschillende delen in de verbinding. Die wrijving kan bevoorbeeld onstaan door vuil of stof.
Het aandraaimoment wordt bepaald door de constructeur. Hij bepaalt de spankracht en bepaald de bout en montagemethode.
Het aandraaimoment wordt beïnvloed door verschillende factoren: Wrijving tussen schroefdraden, Wrijving tussen aanlegvlakken van kop, Oppervlakte ruwheid, Vormnauwkeurigheid en Toestand. 70 to 90% van het aandraaimoment verloren gaat aan wrijvingskrachten, het resterende deel wordt omgezet in voorspankracht.
Om het eenvoudig te maken geven fabrikanten van zware bevestigingmiddellen, zoals van onze blitzankers, keil of boutankers, geven vaak in tabellen weer welk aandraaimoment moet worden gekozen.

Een goed overzicht van betonankers en keilbouten vind u bij http://www.schroevennederland.nl/index.php?cName=verankering, daar is ook een telefoonnummer met eventuele vragen.